+38163 707 30 52, Beograd, ul. Čarlija Čaplina br.39 milicastankovicolimpik@gmail.com

Klizanje je nastalo u severnoj Evropi. U Nemačkoj, Švedskoj i Švajcarskoj pronađeni su ostaci koji ukazuju na postojanje, istina u grubom obliku, klizaljki čija se starost procenjuje na 1700 godina. Klizaljke su u početku izrađivane od kostiju, a zatim od drveta. Tek 1572. godine izrađene su prve klizaljke od gvozđa.

U Edinburgu, Škotska, 1642. godine je osnovan prvi klizački klub.

Umetničko klizanje je nastalo s jedne strane zahvaljujući Busnelovom (Bushnell) izumu – klizaljkama od čelika, 1850, godine u Filadelfiji i mogućnostima koje su ovakve klizaljke pružale veštim klizačima, a sa druge, Amerikancu Dzeksonu Hejnsu (Jackson Haines) koji je uveo elemente baleta i muziku u ovaj sport.

Hejns se zbog slabog interesa iz Amerike 1863. godine seli u Austriju u Beč. Razvijajući nove elemente umetničkog klizanja tih godina on je konstruisao cipele sa klizaljkama u jednom komadu što do tada nije bio slučaj. Ovo je još više omogućilo slobodu pokreta i veću stabilnost klizačima.

U Engleskoj je 1879. godine izum Parkera – veštački led, mada veoma male površine, prvi put korišćen što je u godinama koje su sledile doprinelo jos bržem razvoju sporta.

U Beču je 1882. godine održano međunarodno klizačko takmičenje. Pobedio je Austrijanac Leopold Frej ali upamćen do današnjih dana ostao je Norvežanin Aksel Paulsen (Axel Paulsen) koji je upoznao svet sa skokom koji je po njemu dobio ime.

Međunarodna klizačka organizacija je osnovana 1892. godine, ali pun autoritet je stekla 1897. godine, godinu dana nakon prvog Svetskog šampionata koji je održan u Petrovgradu (St. Petersburg). Ženski šampionati se održavaju od 1907. godine. Sledeće 1908. godine umetničko klizanje se pojavljuje na Olimpijskim igrama.

Klizalište u Beogradu, Simina ulica, 1909. godine.

Klizalište na stadionu Tašmajdan ’80-tih godina

 

 

 

 

Preuzeto iz:Tašmajdanske priče, autora Radeta Stanojevića u izdanju SRC Tašmajdan, Beograd 1984.g

Umetničko klizanje je sportska disciplina u kojoj takmičari nastoje da usklade izvođenje elemenata i pokreta s ritmom muzike a pri tom da svemu daju obeležje estetskog. Takmiče se muškarci i žene, pojedinačno i u parovima i kao plesni parovi.